Middenschool Campus Kompas te Wetteren Middenschool Campus Kompas te Wetteren Middenschool Campus Kompas te Wetteren Middenschool Campus Kompas te Wetteren

Campus Kompas Middenschool
Tel.: 09/365.60.25
Fax: 09/365.60.31
middenschool@campuskompas.be

Overzicht blog berichten
29/11/2013

Campus Kompas is fier op oud-leerling Bart Michiels

Gepost door Kurt Rasschaert

Campus Kompas is fier op oud-leerling Bart Michiels

Bart Michiels (27) kroonde zich deze maand tot de jongste Belgische Grootmeester ooit in de schaaksport. "Een kinderdroom die in vervulling gaat". "Grootmeester is de hoogste titel in het schaken", zegt Michiels. "Om het te worden moet je aan een aantal vastgelegde criteria voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld op drie toernooien beter doen dan andere Grootmeesters."

"Vorige week heb ik mijn laatste Grootmeesternorm behaald", vertelt Michiels. "Dat was tijdens het Europees kampioenschap voor landenteams, waar ik voor België uitkwam." "Schaken is voor mij in de eerste plaats een hobby. Dat ik net nu Grootmeester ben geworden, kwam eigenlijk perfect uit want in dezelfde week heb ik mijn doctoraatsthesis met succes verdedigd. Het leek wel alsof alles lukte." Michiels leerde op zijn vijf jaar schaken. "Mijn vader heeft me toen de regels uitgelegd. Vanaf dat moment ben ik blijven schaken. Nadat ik Belgisch kampioen geworden was bij de -10-jarigen zat ik al met die hoogste onderscheiding in mijn hoofd. Je kan dus wel zeggen dat een kinderdroom is uitgekomen." De schaaksport kreeg met de 22-jarige Magnus Carlsen (foto) zopas een nieuwe wereldkampioen. Carlsen is niet alleen in de schaakwereld een opgemerkte verschijning. De Noor werd door het tijdschrift Cosmopolitan uitgeroepen tot één van de meest sexy mannen van het jaar. "Dat is een goede zaak", vindt Michiels. "Hij is een echte kampioen en schaaktechnisch is hij een idool voor mij. Dat hij ook naast het schaken populair is, kan alleen maar toegejuicht worden." Michiels speelde ooit op jonge leeftijd tegen de levende schaaklegende Garri Kasparov. "Ik was toen 14 jaar", zegt Michiels. "Kasparov speelde toen online tegen 30 spelers tegelijk en ik was één van hen. Hij heeft mij toen op zijn typische manier verslagen, met een heel agressieve spelstijl." "Ik heb een voorzichtigere manier van spelen", weet Michiels. "Men zegt dat ik gecontroleerd en rustig speel. Ik wil het spel controleren en laat me niet graag verrassen."

Meer foto's