Middenschool Campus Kompas te Wetteren Middenschool Campus Kompas te Wetteren Middenschool Campus Kompas te Wetteren Middenschool Campus Kompas te Wetteren

Campus Kompas Middenschool
Tel.: 09/365.60.25
Fax: 09/365.60.31
middenschool@campuskompas.be

Overzicht blog berichten
17/11/2015

Leerlingen op speurtocht

Gepost door Koen Sergeant

Leerlingen op speurtocht

De leerlingen uit 1A van Campus Kompas gingen vandaag in de les geschiedenis op speurtocht. Ze voerden zelf een onderzoek naar de evolutie van de mens. In plaats van deze les op de klassieke manier te geven, koos de leerkracht deze keer voor 'begeleid zelfstandig leren'. Een lesvorm waarbij volop gebruik gemaakt wordt digitale ondersteuning. "De videofragmenten die ik aan de les toevoegde, maken het geheel ook veel aanschouwelijker en bovendien dwingt deze werkvorm de leerlingen tot actief meedenken".

De leerlingen krijgen in groepjes een aantal opdrachten en bij elke opdracht hoort een begeleidende QR-code. Door deze codes te scannen krijgen de leerlingen de extra informatie (video, audio, tekstbronnen, afbeeldingen, kaarten,...) te zien op hun iPad. Aan het einde van elk onderdeel gebeurt een zelfevaluatie. Hiervoor kunnen ze terecht bij de leraar die hen opnieuw een code laat scannen. Deze code bezorgt de leerlingen een modeloplossing. Volgens de leerkracht geschiedenis biedt deze werkvorm bovendien het enorme voordeel dat hij zelf kan bijspringen waar het echt nodig is. "Sterkere leerlingen kunnen zelfstandig het ganse pakket doorlopen, terwijl ik minder sterke leerlingen ondertussen gepast kan ondersteunen".