Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren

Campus Kompas Koninklijk Atheneum
Tel.: 09/365.60.60
Fax: 09/365.60.61
atheneum@campuskompas.be

Overzicht blog berichten
28/06/2013

Science on Stage

Gepost door Luc D'hooge

Science on Stage

Vlaanderen gaat er prat op een welvarende regio te zijn door zijn sterke drang naar innovatie. Als afdeling Industriële Elektriciteit zijn we er van overtuigd dat we onze leerlingen moeten stimuleren om hun grenzen te verleggen, om ook binnen het vakgebied innoverend te zijn en uitdagingen aan te gaan.

Al jaren vormen we met onze leerlingen van deze afdeling dan ook een vaste waarde op de internationale wedstrijd ‘Innovative Technologies Move Europe’ die jaarlijks doorgaat in Rheinland Westfalen – Duitsland. De opgave dit jaar kaderde in de context ‘Omgaan met druk en drukverschillen in de automatisatie’. Na een brainstorm sessie rijpte het idee om een innovatieve oplossing te zoeken om vaten en containers die van transport komen in veilige omstandigheden te openen gezien deze een inwendige druk opbouwen tijdens transport. Bij het openen van vaten, containers met gevaarlijke producten kan dit resulteren in een onveilige situatie (product kan overlopen). Zo groeide het idee om dit te doen in een drukkamer waarvan de druk zou geregeld worden via automatisatie tot deze gelijk zou zijn aan de inwendige druk in het vat. Zo kan het openen in veilige omstandigheden gebeuren. Daarna wordt de druk in de drukkamer dan teruggebracht op atmosferisch niveau en het product kan veilig in het productieproces gebracht worden voor verwerking. Teneinde het een beetje leuk te houden werd gekozen voor een lekker chemisch product: bier in een flesje. We weten wat er gebeurt als we een flesje openen dat eerst geschud werd … Het project met drukkamer, PLC sturing, motion drives een reeks sensoren loste dit probleem op. Op vrijdag 17 juni gingen de leerlingen hun project gaan voorstellen en in het engels verdedigen tegenover een bedrijfsjury en medeleerlingen van nog 14 andere scholen. De jury in Duitsland was vol lof over de professionele opbouw en afwerking van het project en het hoge niveau van automatisatie en ook de andere teams waren gecharmeerd door het project. Dergelijke projecten stimuleren de leerlingen om het beste van zichzelf te geven, uit te stijgen boven het vereiste niveau en vullen hen met trots als het project af is en werkt.

Meer foto's