Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren

Campus Kompas Koninklijk Atheneum
Tel.: 09/365.60.60
Fax: 09/365.60.61
atheneum@campuskompas.be

Overzicht blog berichten
17/03/2017

Olijfolieproeverij en presentatie over anti-maffia bewegingen in Sicilië

Gepost door Brigitte Henriet

Olijfolieproeverij en presentatie over anti-maffia bewegingen in Sicilië

Kijk je bij een Italiaan in de keuken dan zie je er steevast een fles olijfolie staan. Olijfolie maakt dan ook deel uit van de Mediterrane voedingstraditie, die wereldwijd als één van de meest gezonde wordt beschouwd.

De Gentenaar Dirk De Muynck werd in 2004 eigenaar van een kleine olijfgaard in de heuvels van midden Sicilië. Sedertdien gaat hij er elk najaar gedurende een paar weken olijven plukken en persen. Wat als iets kleins begon werd met de jaren een passie. Op vrijdag 17 maart kwam Dirk naar Campus Kompas om ons de Siciliaanse sfeer in de olijfgaard te laten proeven. Dirk vertelde over de geschiedenis van deze magische boom, de olijfpluk en -persing, de gezondheidsaspecten, waar je op moet letten bij aankoop en gebruik en nog veel meer. Tijdens een blinde degustatie leerden onze leerlingen ook de kwaliteiten van de verschillende olijfolies te onderscheiden. In 2008 kwam Dirk in contact met de organisatie ‘Libera Terra’, een groep coöperatieven die landbouwproducten teelt op gronden die in beslag genomen werden op gearresteerde maffiosi. Ze produceren artisanale pasta, wijnen, confituren en andere lekkernijen. Dirk vertelde over het ontstaan van en de strijd tegen de maffia in Italië, over de werking van Libera Terra en over de “schaduwkant van een zonovergoten land”.