Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren Atheneum Campus Kompas te Wetteren

Campus Kompas Koninklijk Atheneum
Tel.: 09/365.60.60
Fax: 09/365.60.61
atheneum@campuskompas.be

Overzicht blog berichten
2/02/2016

Module Italiaans: 'olijfolieproeverij'

Gepost door Brigitte Henriet

Module Italiaans: 'olijfolieproeverij'

Een Belgische olijfboer vertelde over zijn olijfgaard in hartje Sicilië, over de sociale coöperatieve Libera Terra en de strijd tegen de maffia, en liet ons verschillende soorten olijfolie proeven.

Kijk je bij een Italiaan in de keuken dan zie je er steevast een fles olijfolie staan. Olijfolie maakt dan ook deel uit van de Mediterrane voedingstraditie, die wereldwijd als één van de meest gezonde wordt beschouwd. De Gentenaar Dirk De Muynck werd in 2004 eigenaar van een kleine olijfgaard in de heuvels van midden Sicilië. Sedertdien gaat hij er elk najaar gedurende een paar weken olijven plukken en persen. Wat als iets kleins begon werd met de jaren een passie. In 2008 kwam Dirk daar ook in contact met de organisatie ‘Libera Terra’, een groep coöperatieven die landbouwproducten teelt op gronden die in beslag genomen werden op gearresteerde maffiosi. Ze produceren artisanale pasta, wijnen, confituren en andere lekkernijen. Dirk vertelde ons over de strijd tegen de maffia in Sicilië, over de werking van Libera Terra, maar vooral ook over de kracht die de jongeren vermag in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en in de opbouw van een betere maatschappij. En zijn zelf geproduceerde olijfolie die hij ons als afsluiter liet proeven was overheerlijk!